Top 30 Assam Gk 2019 – 20 Assamese Gk

GovjobinAssam gives you 30 different types of GK Questions. We decide every weak we share with you top 30  Assam gk with you. Get the top 30 Gk questions.

Get daily latest Assamcareer job news Click here.

Assam gk

Top 30 Assam General Knowledge Questions (Gk)

 Q1. The Assam region was separated from the Bengal Presidency as “North-East Frontier” in the year

(A) 1874

(B) 1889

(C) 1861

(D) 1826

Answer: (A) 1874

Q2. The illustration work of the medieval Assamese text “Hastividyarnava” was done by

(A) Suryakhari Daibaigya

(B) Sukumar Borkaith

(C) Dibar and Ddosai

(D) Rama Saraswati

Answer: (B) Sukumar Borkaith

Q3. The Gohain Kamal Ali road was constructed during the reign of

(A) Nara Narayan

(B) Parikshit Narayan

(C) Viswa Singha

(D) Raghu Dev

Answer: (A) Nara Narayan

Q4. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title “Swarganarayan” was

(A) Siva Singha

(B) Pratap Singha

(C) Jayadhwaj Singha

(D) Suhungmung

Answer: (D) Suhungmung



Q5. The first rebellion against the British rule in Assam in 1828 was led by

(A) Piyali Phukan

(B) Maniram Dewan

(C) Gomdhar Knowar

(D) Piyali Baruah

Answer: (C) Gomdhar Knowar

Q6. Who was the author of the book “India against Itself”

(A) Dr. Hiren Gohain

(B) Dr. Mamani Roysom Goswami

(C) Homen Borgohain

(D) Dr. Sanjib Barua

Answer: (D) Dr. Sanjib Barua

Q7. The Dhodar Ali is constructed during the reign of

 (A) Rudra Singha

(B) Gadadhar Singha

(C) Pramatta Singha

(D) Siva Singha

Answer: (B) Gadadhar Singha

Q8. The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings

 (A) Rudra Singha

(B) Gadadhar Singha

(C) Siva Singha

(D) Rajeswar Singha

Answer: (A) Rudra Singha

Q9. The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was

 (A) Khulna

(B) Sylhet

(C) Chittagong

(D) Sholashahar

Answer: (B) Sylhet

Q10. In Assam, a source of hot water spring is situated in

(A) Nambor Reserve Forest

(B) Parashuram Kunda

(C) Orang Wildlife Sanctuary

(D) Manas Nationa Park

Answer: (A) Nambor Reserve Forest

Q11. Kamakhya Temple was rebuilt by which one of the following Koch King

(A) Biswa Singha

(B) Raghu Deva

(C) Naranarayan

(D) Prananarayan

Answer: (C) Naranarayan

Q12. Kanaklata Barua became a martyr of which one of the following national movements

(A) Non-Cooperation Movement

(B) Quit India Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Swadeshi Movement

Answer: (B) Quit India Movement

Q13. The Patkai Bum range makes the boundary between

 (A) India and Bhutan

(B) India and China

(C) India and Bangladesh

(D) India and Burma

Answer: (D) India and Burma

Q14. Which one of the following places is the confluence of three highly revered pilgrimage for the Hindu, Muslim and Buddhists

 (A) Parashuram Kunda

(B) Dekiakhowa Namghar

(C) Hajo

(D) Barpeta

Answer: (C) Hajo

Q15. Siang, joined by Lohit and Dibang makes which of the following rivers

 (A) Jia Bharali

(B) Dikhow

(C) Subansiri

(D) Brahmaputra

Answer: (D) Brahmaputra

Q16. Which Wildlife Sanctuary of Assam boasts of the golden langur

 (A) Pani Dihing

(B) Pobitora

(C) Laokhowa

(D) Chakrashila

Answer: (D) Chakrashila

Q17. Which one was the first capital of Ahom Kingdom in Assam

 (A) Garhgaon

(B) Charaideo

(C) Jorhat

(D) Sivsagar

Answer: (B) Charaideo

Q18. The area of Kaziranga National Park is approximately

 (A) 430 sq. km

(B) 500 sq. km

(C) 390 sq. km

(D) 720 sq. km

Answer: (A) 430 sq. km

Q19. About 91% of world population of a particular animal species found in Kaziranga National Park is which one of the following

(A) Asian hog deer

(B) Pygmy hog

(C) Asiatic wild buffalo

(D) Sangai deer

Answer: (B) Pygmy hog

Q20. Of the total production of Muga, the Golden Silk, in the world, Assam produces

 (A) 69%

(B) 79%

(C) 89%

(D) 99%

Answer: (D) 99%

Q21. In which of the following National Parks/Wildlife Sanctuaries, the density of rhino population is the highest

 (A) Manas

(B) Kaziranga

(C) Pobitora

(D) Nameri

Answer: (C) Pobitora

Q22. The highest concentration of forest in the State of Assam occurs in

 (A) Karbi Anglong district

(B) Dima Hasao district

(C) Goalpara district

(D) Dhubri district

Answer: (A) Karbi Anglong district

Q23. Pani Dihing Bird Sanctuary is located in which one of the following districts

 (A) Jorhat

(B) Sivasagar

(C) Golaghat

(D) Dhemaji

Answer: (B) Sivasagar



Q24. Who was the first martyr of 1942 Revolution in Assam

 (A) Kanaklata Barua

(B) Kamala Miri

(C) Kushal Konwar

(D) Maniram Dewan

Answer: (A) Kanaklata Barua

Q25. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and which one of the following

 (A) Ahom King

(B) King of Burma

(C) Kachari King

(D) Chutiya King

Answer: (B) King of Burma

Q26. The first Peasant Uprising against the British was known as

 (A) Phulaguri Dhawa

(B) Patharughat Raijmel

(C) Battle of Itakhuli

(D) None of the above

Answer: (A) Phulaguri Dhawa

Q27. The first phase of Moamoria Rebellion was started in

 (A) 1749

(B) 1759

(C) 1769

(D) 1779

Answer: (C) 1769

Q28. In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement

 (A) 1915

(B) 1918

(C) 1920

(D) 1922

Answer: (D) 1922

Q29. In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution

 (A) Mishing

(B) Rabha

(C) Tiwa

(D) Bodo

Answer: (D) Bodo

Q30. The rank of Assam in literacy among the States of India is

 (A) 9th

(B) 12th

(C) 16th

(D) 26th

Answer: (D) 26th

Get top 30 Assam Gk Questions for exam preparation. If you find this article helpful please do share it with your friends. Latest Assam gk

You May Also Like